Zebra z kremem karpatkowym

Autor:

Kamila O

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • CIASTO:,
  • jajek - 5 szt,
  • cukier - 1 szkl,
  • maka pszenna - 2,5 szkl,
  • woda gazowana - 1 szkl,
  • olej - 1 szkl,
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
  • mąka pszenna - 3 łyżki,
  • kakao - 3 łyżki,
  • cukier puder,
  • tłuszcz i tarta bułka do formy,
  • KREM:,
  • masło - 50 dag,
  • cukier - 1,5 szkl,
  • mleko łaciate - 1 litr,
  • budyń waniliowy- 3 op,
  • perełki

Przygotowanie

Krok 1

CIASTO: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy powoli cukier oraz dodajemy po 1 żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy jajecznej na przemian z olejem i wodą gazowaną. Ubijać mikserem na niskich obrotach. Ciasto dzielimy mniej więcej na pół, do jednej części dodajemy 3 łyżki mąki, a do drugiej kakao, dobrze wymieszać ciasta. Tortownice wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wlewać małymi porcjami na przemian ciasto jasne i ciemne. Piec ok 55 minut w temp 180stC. KREM: 600 ml mleka zagotować z pół szklanki cukru - mieszając , w pozostałym 400 ml mleka rozprowadzić proszek budyniowym, dobrze wymieszać i powoli wlewać do gotującego się na małym ogniu mleka- cały czas mieszając , by powstała gładka masa budyniowa. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem na gładki krem i dodawać małymi porcjami budyń, dobrze razem wszystko połączyć. Wystudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć go kremem, przykryć drugą połówką, ponownie posmarować kremem. Pozostałym kremem można dowolnie ozdobić i udekorować perełkami. Wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin.





Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.