Każde połączenie zielonych warzyw idealnie do siebie pasuje i świetnie nadaje się na sałatkę. Warto ożywić zieloną mieszankę czymś o wyrazistym smaku i zapachu. W tym przepisie oryginalnie połączone jest ostre chili i słodko-kwaśna limonka.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Fit
Zanim zaczniemy myć i kroić warzywa odcedzamy groszek. Podczas kiedy groszek będzie na sicie, mamy chwilę na przygotowanie pozostałych składników.
Ogórki najlepiej pokroić za pomocą obieraczki do warzyw, odkrawamy części z obu końców ogórka i zaczynamy obierać z góry na dół, takim sposobem otrzymamy cieniutkie likatne plastry.
Brokuł umyj, osusz i pokrój w małe różyczki. Następnie awokado pokrój w cienkie plasterki. Tak przygotowane awokado oraz brokuły dodaj do sałaty.
Sok z limonki mieszamy z posiekaną papryczką chili. Wlewamy sos na spód miseczek. Następnie wkładamy do nich oczyszczony szpinak oraz pozostałe składniki. Całość mieszamy ze sobą bezpośrednio przed jedzeniem.
Pestkę z awokado najlepiej wyjąć za pomocą łyżki stołowej, wbijając ją lekko w miąższ i podnosząc pestkę. Jeśli nie lubisz, aż tak ostrych potraw, możesz usunąć pestki z papryczki i nie dodawać ich do sałatki.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Mimikanela
Opublikowany: 2018-02-27 20:17:00
Bardzo ciekawe smakowo połączenie.
Odpowiedz