Zielona sałatka z limonką i chili

Każde połączenie zielonych warzyw idealnie do siebie pasuje i świetnie nadaje się na sałatkę. Warto ożywić zieloną mieszankę czymś o wyrazistym smaku i zapachu. W tym przepisie oryginalnie połączone jest ostre chili i słodko-kwaśna limonka.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • -1 brokuł
  • -2 świeże ogórki
  • -1 awokado
  • -1 papryczka chili
  • -1 puszka groszku
  • -1 opakowanie szpinaku
  • -1 limonka

Przygotowanie

Krok 1

Zanim zaczniemy myć i kroić warzywa odcedzamy groszek. Podczas kiedy groszek będzie na sicie, mamy chwilę na przygotowanie pozostałych składników.



Krok 2

Ogórki najlepiej pokroić za pomocą obieraczki do warzyw, odkrawamy części z obu końców ogórka i zaczynamy obierać z góry na dół, takim sposobem otrzymamy cieniutkie likatne plastry.



Krok 3

Brokuł umyj, osusz i pokrój w małe różyczki. Następnie awokado pokrój w cienkie plasterki. Tak przygotowane awokado oraz brokuły dodaj do sałaty.



Krok 4

Sok z limonki mieszamy z posiekaną papryczką chili. Wlewamy sos na spód miseczek. Następnie wkładamy do nich oczyszczony szpinak oraz pozostałe składniki. Całość mieszamy ze sobą bezpośrednio przed jedzeniem.



Wskazówki

Pestkę z awokado najlepiej wyjąć za pomocą łyżki stołowej, wbijając ją lekko w miąższ i podnosząc pestkę. Jeśli nie lubisz, aż tak ostrych potraw, możesz usunąć pestki z papryczki i nie dodawać ich do sałatki.

Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Mimikanela

Opublikowany: 2018-02-27 20:17:00

Bardzo ciekawe smakowo połączenie.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.