Pizzerinki z brukselką, żółtą papryką i kiełbasą

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • Na ciasto:
  • 1 szklanka mąki,
  • 4 - 5 łyżek ciepłej wody,
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka suszonego szczypiorku,
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży,
  • Pozostałe składniki:
  • 8 brukselek,
  • 1/3 żółtej papryki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 8 plasterków kiełbasy podwawelskiej,
  • 1 łyżka z dużym czubkiem ketchupu,
  • garść tartego żółtego sera Mlekpol,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • zioła prowansalskie do smaku,
  • Ponadto:
  • blaszka,
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wkładamy składniki na ciasto i zagniatamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie brukselkę czyścimy i gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut. Przekładamy do zimnej wody, a następnie na cedzak i odsączamy. Paprykę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Kiełbaskę kroimy w plasterki. Brukselki kroimy na mniejsze części. Z ciasta formujemy pizzerinki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy ketchupem i układamy pokrojoną brukselkę, wędlinę, paprykę, czosnek, ser żółty i posypujemy przyprawami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.