Zupa z batatów

Zupa z batatów z wyglądu przypomina zupę dyniową. Danie, którym można najeść się do syta. Szczególnie polecana na chłodne, zimowe wieczory.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 800 g batatów
  • - 1 cebula
  • - 1 l naturalnego bulionu warzywnego
  • - 2 łyżki oleju
  • - 1 łyżeczka chili
  • - 1 łyżeczka kolendry
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 1 natka pietruszki
  • - ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 18%

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę obieramy i drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie wrzucamy na rozgrzany na patelni olej i podsmażamy przez kilka minut.



Krok 2

Na patelnię dorzucamy bataty obrane i pokrojone w kostkę i podsmażamy przez 3 minuty.



Krok 3

Do garnka wlewamy bulion, doprawiamy do smaku przyprawami. Do bulionu dodajemy warzywa z patelni i gotujemy.



Krok 4 

Zupę miksujemy. Dekorujemy kleksem śmietanki Łaciatej i drobno posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.