Zielone pierogi z pieczarkami i kaszą jaglaną

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka młodego jęczmienia
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 100 ml wody
  • 100 ml mleka Łaciate
  • ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Nadzienie:

  • ½ szkl. kaszy jaglanej
  • 40 dag pieczarek
  • 1 por
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy

Dodatkowo:

  • Wędzony boczek
  • Smalec

Przygotowanie


Kaszę jaglaną wsypać na sito, przepłukać pod bieżącą wodą, przelać wrzątkiem, osączyć. W rondlu zagotować szklankę wody, dodać odrobinę soli, wsypać kaszę i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Na rozgrzanym oleju z masłem podsmażyć posiekany por i czosnek. Następnie wsypać starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, smażyć do odparowania. Połączyć z ugotowaną kaszą, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.



Ciasto

Masło rozpuścić w ciepłej wodzie z mlekiem. Mąkę wymieszać z odrobiną soli, młodym jęczmieniem i proszkiem do pieczenia. Stopniowo wlewać płyn i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć na 20-30 minut. Następnie rozwałkować, pokroić w prostokąty, włożyć porcję farszu, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 4-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.




Podawać z usmażonym na smalcu wędzonym boczkiem lub cebulką.



Wskazówki

Do ciasta na pierogi dodałam młodego jęczmienia. Pierożki mają piękny, zielony kolor i są bardzo smaczne.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.