Szynka z szynkowaru

Autor:

Śnieżynka

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 3 łyżki soli do peklowania
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 10 szt. ziela angielskiego
  • 10 szt. ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Pieprz mielony

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek, liście laurowe, kolendrę, ziarenka pieprzu i ziele angielskie włożyć do garnka, wlać 1 litr wody, zagotować.
Zdjąć z ognia, wymieszać z solą, ostudzić.



Krok 2

Umyte mięso osuszyć, pokroić na kawałki, włożyć do zimnej marynaty, przykryć i włożyć do lodówki na 1-2 dni.



Krok 3

Następnie wyjąć z marynaty, osuszyć i 1/4 mięsa zmielić w maszynce.
Dodać żelatynę, doprawić do smaku mielonym pieprzem i dokładnie wyrobić.
Mięso przełożyć do woreczka, szczelnie zawiązać i włożyć do szynkowara, zamknąć.



Krok 4

Szynkowar włożyć do garnka z zimną wodą, podgrzać do temperatury 85-90 stopni i parzyć około 2 godziny.



Krok 5

Następnie szynkowar wyjąć z wrzątku, schłodzić w zimnej wodzie i odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.