Na głębokiej patelni rozgrzej masło, dodaj drobno posiekany ząbek czosnku i podsmaż na małym ogniu przez 2 minuty.
Następnie dodaj świeże liście szpinaku, zamieszaj, smaż przez minutę.
Dodaj groszek, zamieszaj, przykryj pokrywką i duś przez ok 15 minut, aż groszek się ugotuje i będzie miękki.
Na sam koniec dodaj śmietankę, zamieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem a następnie zblenduj całość na gładką masę.
Jeśli chcesz aby sos do spaghetti był bardziej aksamitny, przetrzyj go dodatkowo przez sitko.
W osobnym naczyniu, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ugotuj al dente makaron, odcedź go i przełóż na patelnię razem z sosem, wymieszaj i podgrzewaj przez 3 - 4 minuty. Podawaj od razu.
Dodatkowo możesz udekorować spaghetti zielonym groszkiem, krążkami z sera żółtego oraz oliwkami.
Smacznego!
Dodaj komentarz