Zielone spaghetti

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 100 g świeżego szpinaku
  • 200 g mrożonego zielonego groszku (+ dwie łyżki groszku do dekoracji)
  • 50 g śmietanki 30% Łaciata
  • 1 łyżka masła Mazurski Smak
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 mały ząbek czosnku
  • opakowanie makaronu spaghetti
  • do dekoracji: plastry żółtego sera, czarne oliwki

Przygotowanie

Przygotowanie:

Na głębokiej patelni rozgrzej masło, dodaj drobno posiekany ząbek czosnku i podsmaż na małym ogniu przez 2 minuty.
Następnie dodaj świeże liście szpinaku, zamieszaj, smaż przez minutę.
Dodaj groszek, zamieszaj, przykryj pokrywką i duś przez ok 15 minut, aż groszek się ugotuje i będzie miękki.
Na sam koniec dodaj śmietankę, zamieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem a następnie zblenduj całość na gładką masę.
Jeśli chcesz aby sos do spaghetti był bardziej aksamitny, przetrzyj go dodatkowo przez sitko.
W osobnym naczyniu, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ugotuj al dente makaron, odcedź go i przełóż na patelnię razem z sosem, wymieszaj i podgrzewaj przez 3 - 4 minuty. Podawaj od razu.
Dodatkowo możesz udekorować spaghetti zielonym groszkiem, krążkami z sera żółtego oraz oliwkami.
Smacznego!



Wskazówki



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.