Drożdżowy zawijaniec z makiem

Autor:

Śnieżynka

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 150 ml mleka Łaciate
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8-10 dag masła Łaciate
  • 2 jajka
  • 5 dag cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki soli

Dodatki:

  • 1 puszka masy makowej
  • 1 łyżka masła Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 5- 10 minut. Masło podgrzać, gdy się rozpuści, ostudzić. Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ciepłe mleko, rozczyn drożdżowy i przestudzone masło.



Krok 2

W drugiej misce mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Połączyć z płynnymi składnikami i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1 godzinę.



Krok 3

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką deskę, przerobić, rozwałkować formując prostokąt.



Krok 4

Wyłożyć masę makową, wyrównać i zwinąć w roladę.



Krok 5

Papier do pieczenia posmarować masłem, luźno zawinąć przygotowaną roladę, ułożyć na blaszce. Pozostawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 40 minut.



Wskazówki

Upieczone ciasto z makiem można polukrować.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.