Zupa ziemniaczana z kalarepą i pieczarkami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 30 dag mięsa wieprzowego z kością
  • 2 kalarepki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 30-40 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • 10 dag pieczarek
  • 1 liść laurowy
  • 6-7 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy
  • Posiekana natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Umyte mięso z kością włożyć do garnka, wlać 1,5-2 l wody, dodać odrobinę soli i gotować do miękkości mięsa ( po zagotowaniu usunąć szumowiny).



Krok 2

Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie, dodać posiekane pieczarki, podsmażyć.



Krok 3

Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i kalarepki obrać, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, wlać przecedzony przez sitko wywar z mięsa, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości.



Krok 4

Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę, połączyć z zupą, dodać podsmażone pieczarki, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym lub przyprawą do zup w płynie.



Wskazówki

Przed podaniem obficie posypać posiekaną natką pietruszki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.