Potrawka z ryżu i cielęciny

Wygodne danie jednogarnkowe. Szybkie, smaczne i pożywne. Polecane zapracowanym osobom, bo robi się właściwie samo, podczas gdy my mamy szansę zrobić coś innego lub po prostu chwilę odpocząć.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1/2 kg cielęciny
  • 1 cebula
  • 1 kieliszek koniaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g świeżych pieczarek
  • 1 papryka
  • 2 starte marchewki
  • 12 czarnych oliwek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka szałwii
  • 7 łyżek ryżu
  • 1/3 litra wody

Przygotowanie

Krok 1

Mięso, cebulę i czosnek kroimy, a nastęnie razem przesmażamy. Dodajemy koniak.



Krok 2

Pieczarki, paprykę, marchewkę, oliwki łączymy z przecierem pomidorowym. Wkładamy do garnka z mięsem i podgrzewamy przez ok. 15 min.



Krok 3

Ryż mieszamy z przyprawami i wsypujemy do garnka.



Krok 4

Zalewamy całość 1,5 litra wrzącej wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 40 min. Nie odkrywamy w czasie gotowania i nie mieszamy. Podajemy prosto z garnka. Możemy posypać sezamem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.