Danie: Deser
Osób: 3
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Ziemniaki ugotować, ostudzić, przecisnąć przez praskę. Umieścić w misce, wbić jajko, dodać śmietanę, cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, wyrobić ciasto i przełożyć na stolnice. Na stolnicy ciasto delikatnie rozwałkować. Z ciasta wycinać foremką krążki. Ja użyłam do tego metalowej foremki do babeczek. Na wierzchu krążków powciskać mini cukierki, (wtopić je w ciasto ziemniaczane). Ciastka smażyć na niewielkiej ilości oleju na rumiano z obu stron. Po osmażeniu ułożyć na papierowym ręczniku by wchłonął ewentualny nadmiar tłuszczu. Ciepłe oprószyć cukrem pudrem. Smacznego:)
jeśli ciasto klei się - dodaj więcej mąki
Dodaj komentarz