ziemniaczano-śmietanowe ciastka na słodko

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietanki Łaciata
  • cukier waniliowy ewentualnie kilka kropel aromatu waniliowego
  • olej
  • mąka do podsypywania
  • oraz
  • kolorowe mini cukierki
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki ugotować, ostudzić, przecisnąć przez praskę. Umieścić w misce, wbić jajko, dodać śmietanę, cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, wyrobić ciasto i przełożyć na stolnice. Na stolnicy ciasto delikatnie rozwałkować. Z ciasta wycinać foremką krążki. Ja użyłam do tego metalowej foremki do babeczek. Na wierzchu krążków powciskać mini cukierki, (wtopić je w ciasto ziemniaczane). Ciastka smażyć na niewielkiej ilości oleju na rumiano z obu stron. Po osmażeniu ułożyć na papierowym ręczniku by wchłonął ewentualny nadmiar tłuszczu. Ciepłe oprószyć cukrem pudrem. Smacznego:)



Wskazówki

jeśli ciasto klei się - dodaj więcej mąki

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.