Sernik pieczony z serków homogenizowanych

Autor:

Joanna Kryla

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Na masę serową

  • 7 serków homogenizowanych waniliowych po 150 g każdy
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 100 g masła Łaciate
  • 5 jajek L
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Na spód

  • 200 g mąki
  • 100 g masła Łaciate
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka

Na polewę

  • 125 g masła Łaciate
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka Łaciate
  • 1/2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie

spód

Mąkę przesiać do miski, dodać masło i posiekać wszystko razem, następnie dodać proszek do pieczenia, cukier i jaja i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na pół godziny. po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i wylepić nim dno kwadratowej foremki 25x25 cm. Piec w rozgrzanym piekarniku aż leciutko się zarumieni.



Masa serowa

Masło roztopić i ostudzić.Serki umieścić w misce dodać jajka i cukry i dokładnie rozmieszać wszystko trzepaczką, Do masy dodać budynie i ponownie wymieszać, na samym końcu masę wymieszać z roztopionym masłem. Masę serową wylać na podpieczony spód i piec w 170 stopni C przez 60 minut. Kiedy sernik się upiecze zostawić go w piekarniku. Po 10 minutach można uchylić drzwiczki piekarnika i studzić sernik w piekarniku aż będzie całkowicie zimny.



Polewa

Cukier rozpuszczamy z tłuszczem, następnie dodajemy kakao i mleko wszystko razem zagotowujemy. Kiedy ściągniemy masę z ognia dodajemy żelatynę i dokładnie ją rozpuszczamy w polewie. Gotową polewą polewamy ciasto. Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.