Ziemniaki pieczone z boczkiem

Autor:

Śnieżynka

Ziemniaki o jednakiej wielkości obrać, umyć i osuszyć. Pokroić co pół centymetra nie docinając do końca. Czosnek, cebulę i boczek pokroić bardzo cienkie plasterki. Włożyć w nacięcia w ziemniakach. Ułożyć na kawałkach folii aluminiowej, oprószyć solą i pieprzem, posmarować oliwą i dokładnie zawinąć. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 40-50 minut. Po upływie pół godziny z ziemniaków zdjąć folię żeby ładnie się przyrumieniły.

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 1 plasterek boczku wędzonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 małej czerwonej cebuli
  • Sól
  • Kolorowy pieprz
  • Oliwa

Przygotowanie


Ziemniaki o jednakowej wielkości obrać, umyć i osuszyć. Pokroić co pół centymetra nie docinając do końca.



Krok 2

Czosnek, cebulę i boczek pokroić w bardzo cienkie plasterki, włożyć w nacięcia w ziemniakach.



Krok 3

Ułożyć na kawałkach folii aluminiowej, oprószyć solą i pieprzem, posmarować oliwą i dokładnie zawinąć.



Krok 4

Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 40-50 minut. Po upływie pół godziny z ziemniaków zdjąć folię, żeby ładnie się przyrumieniły.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.