Ziemniaki zapiekane z serem

Ziemniaki zapiekane z serem to pyszna przekąską, która jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Dodatkowo jest bardzo sycąca. Jeśli nie masz pomysłu na przekąskę, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 10 większych ziemniaków
  • 300 g sera żółtego Złoty Mazur
  • 4-6 łyżek ketchupu
  • 2 łyżki Śmietanki Łaciata 36%
  • ½ łyżeczki soli lub do smaku
  • ½ łyżeczki pieprzu lub do smaku
  • Natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki myjemy i szorujemy pod wodą. Następnie zalewamy je w garnku zimną wodą i wstawiamy na gaz, gotujemy przez 20 minut.



Krok 2

Ziemniaki odcedzamy i studzimy. Następnie każdego ziemniaka przekrawamy wzdłuż na pół.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 200°C. Miąższ ziemniaka wyjmujemy delikatnie łyżeczką tak, aby nie naruszyć skórki. Przekładamy cały miąższ do miski. Ser żółty trzemy na tarce.



Krok 4

Miąższ w misce rozgniatamy widelcem. Dodajemy starty ser, Śmietankę Łaciatą, ketchup, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy.



Krok 5

Do każdej wydrążonej połówki ziemniaka nakładamy farsz. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i pieczemy przez około 30 minut. Dekorujemy po wyjęciu posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.