Ziemniaki zapiekane z serem to pyszna przekąską, która jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Dodatkowo jest bardzo sycąca. Jeśli nie masz pomysłu na przekąskę, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Ziemniaki myjemy i szorujemy pod wodą. Następnie zalewamy je w garnku zimną wodą i wstawiamy na gaz, gotujemy przez 20 minut.
Ziemniaki odcedzamy i studzimy. Następnie każdego ziemniaka przekrawamy wzdłuż na pół.
Nastawiamy piekarnik na 200°C. Miąższ ziemniaka wyjmujemy delikatnie łyżeczką tak, aby nie naruszyć skórki. Przekładamy cały miąższ do miski. Ser żółty trzemy na tarce.
Miąższ w misce rozgniatamy widelcem. Dodajemy starty ser, Śmietankę Łaciatą, ketchup, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy.
Do każdej wydrążonej połówki ziemniaka nakładamy farsz. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i pieczemy przez około 30 minut. Dekorujemy po wyjęciu posiekaną natką pietruszki.
Dodaj komentarz