Buraczki zasmażane tradycyjne

Autor:

Joanna Kryla

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 0,5 kg buraczków czerwonych
  • 2 łyżki masła Mazurski Smak
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka śmietany Łaciata 18%
  • 1/2 łyżki cukru
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Buraki wyszorować z piachu pod bieżącą wodą, wytrzeć do sucha i owinąć szczelnie folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180°C i piec ok. godziny, aż buraki będą miękkie.

Miękkie buraki ostudzić i obrać ze skórki. Następnie zetrzeć je na jarzynowej tarce o grubych oczkach. W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać buraki, ocet, przyprawy i śmietanę, zasmażać chwilę, aż buraki będą gorące, cały czas mieszając. Podawać do obiadu jako surówkę. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.