Zupa bobowo-śmietankowa to idealny przepis na letnie danie. Zdrowa, smaczna i jednocześnie lekka zupa warzywna. Polecana dla każdego niejadka.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Bób gotujemy przez 8 minut na parze.
Warzywa obieramy i kroimy w średniej grubości plastry. Czosnek drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, na którym podsmażamy czosnek (ok. 2 minuty).
W dużym garnku umieszczamy bulion wołowy razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Doprawiamy do smaku przyprawami. Dodajemy warzywa razem z makaronem i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut.
Do ugotowanej zupy dodajemy bób, groszek oraz śmietankę Łaciatą wymieszaną wcześniej z 5 łyżkami zupy. Całość mieszamy i gotujemy przez 5 minut.
Dodaj komentarz