Zupa bobowo-śmietankowa

Zupa bobowo-śmietankowa to idealny przepis na letnie danie. Zdrowa, smaczna i jednocześnie lekka zupa warzywna. Polecana dla każdego niejadka.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1,5 l naturalnego bulionu wołowego
  • - 400 g bobu
  • - 100 g makaronu
  • - 1 marchewka
  • - 1 pietruszka
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 3 łyżki oleju
  • - 2 liście laurowe
  • - 4 kulki ziela angielskiego
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 100 g groszku konserwowego,
  • - 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 18%

Przygotowanie

Krok 1

Bób gotujemy przez 8 minut na parze.



Krok 2

Warzywa obieramy i kroimy w średniej grubości plastry. Czosnek drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, na którym podsmażamy czosnek (ok. 2 minuty).



Krok 3

W dużym garnku umieszczamy bulion wołowy razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Doprawiamy do smaku przyprawami. Dodajemy warzywa razem z makaronem i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut.



Krok 4 

Do ugotowanej zupy dodajemy bób, groszek oraz śmietankę Łaciatą wymieszaną wcześniej z 5 łyżkami zupy. Całość mieszamy i gotujemy przez 5 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.