Zapiekany makaron z brokułami i kiełbasą

Dzięki temu przepisowi wykorzystasz składniki jakie masz w domu. Dodatek świeżego warzywa jak i pożywnej wędliny to idealnie dobrany duet na obiad lub treściwe danie o innej porze dnia. Koniecznie wypróbuj!

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g makaronu
  • 1 brokuł
  • 3 kiełbasy
  • 200 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • 200 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • 200 g żółtego sera

Przygotowanie

Krok 1

Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do uzyskani konsystencji al dente. Ser ścieramy na tarce. Kiełbasę kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180°C. W wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy poszatkowaną cebulę. Następnie dodajemy kiełbasę i smażymy całość. Gdy mięso się zarumieni dodajemy pieczarki i dusimy do odparowania wody. Przyprawiamy solą i pieprzem.



Krok 3

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Wkładamy na dno makaron, następnie przygotowany farsz. Wszystko zalewamy śmietanką Łaciatą. Układamy różyczki brokuły i posypujemy wierzch startym żółtym serem.



Krok 4

Pieczemy 30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.