Zupa fasolowa na żeberkach

Autor:

Śnieżynka

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szkl. fasoli białej drobnej
  • 25-30 dag żeberek
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 20-25 dag kiełbasy śląskiej
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 średni por
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • 2 liście laurowe
  • 7-8 szt. ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka otartego majeranku
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy
  • Posiekana natka pietruszki

Przygotowanie


Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia odlać wodę w której się moczyła, zalać świeżą, dodać umyte żeberka, odrobinę soli, liście laurowe, ziele angielskie, gotować.



Krok 2

Marchew, pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.



Krok 3

Po 30 minutach gotowania do fasoli wsypać pokrojone warzywa i gotować przez 10-15 minut.



Krok 4

Kiełbasę bez osłonki i boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni razem z pokrojonym w krążki porem, posiekaną cebulą i czosnkiem.



Krok 5

Wędlinę z porem dodać do zupy, wsypać roztarty majeranek, gotować do miękkości warzyw i fasoli.



Krok 6

Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę, ostudzić, wymieszać z odrobiną zimnej wody, połączyć z zupą, zagotować.



Krok 7

Z żeberek usunąć kości, mięso podzielić na kawałki, włożyć z powrotem do zupy. Doprawić do smaku solą, sosem sojowym i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki.



Wskazówki

Zupę fasolową podawać z pieczywem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.