Pierś z kurczaka z owocami

Pierś z kurczaka podana z gruszkami, czerwoną porzeczką i sosem porzeczkowym idealnie nadaje się na ważne uroczystości. Możemy serwować ją na ciepło i na zimno – w obu przypadkach smakuje wyśmienicie.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 5 gruszek
  • 1 szklanka czerwonej porzeczki
  • ½ szklanki żurawiny
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Piersi z kurczaka nacieramy sokiem z cytryny, olejem, solą, papryką i pieprzem. Odstawiamy na 30 minut.



Krok 2

Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.



Krok 3

Piersi z kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy wino, gruszki, czerwoną porzeczkę i żurawinę. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni.



Krok 4

Filety kroimy, część gruszek wyjmujemy na talerz, pozostałe blendujemy razem z żurawiną i porzeczką. Tak otrzymanym sosem polewamy mięso. Podajemy z kawałkami owoców.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.