Dwukolorowe pierniczki

5.00
Oceń przepis:

Autor przepisu:

Śnieżynka

Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

6

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze
Wegetariańskie

Składniki

Ciasto:

3 szkl. mąki pszennej

20 g miodu

15 dag masła Łaciate

3 jajka

2 łyżki przyprawy do pierników

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1,5 łyżki kakao

100-120 ml śmietany Łaciata 30%

⅓ szkl. cukru

1 białko

Dodatkowo:

15 dag cukru pudru

2-3 łyżki soku z cytryny

5 dag czekolady deserowej

1 łyżka śmietanki Łaciata 30%

Dekoracje świąteczne

Przygotowanie

Krok 1
  • Miód włożyć do garnka, podgrzać, wymieszać z przyprawą do pierników. Śmietanę wymieszać z sodą. Jajka z cukrem ubić jak na biszkopt. 2 szklanki mąki wymieszać z kakao, posiekać z 10 dag masła. Następnie stopniowo dodawać ⅔ miodu, śmietany i masy jajecznej. Zagnieść gładkie ciasto.  
Krok 2
  • 1 szklankę mąki posiekać z 5 dag masła, połączyć z pozostałym miodem, śmietaną i masą jajeczną, zagnieść jasne ciasto.  
Krok 3
  • Przygotować foremki o różnej wielkości. Oddzielnie rozwałkować ciasta i wykrawać ciasteczka. Na ciemny spód kłaść mniejszy jasny wzorek. Spód małego ciasteczka posmarować białkiem, żeby łatwo się przykleiło. Pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć na około 10 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.  
Krok 4
  • Przygotowujemy lukier. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny.  
Krok 5
  • Przygotowujemy polewę . Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietanką.  
Krok 6
  • Upieczone, zimne pierniczki polukrować i ozdobić.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0