Dwukolorowe pierniczki

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 20 g miodu
  • 15 dag masła Łaciate
  • 3 jajka
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 100-120 ml śmietany Łaciata 30%
  • ⅓ szkl. cukru
  • 1 białko

Dodatkowo:

  • 15 dag cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 5 dag czekolady deserowej
  • 1 łyżka śmietanki Łaciata 30%
  • Dekoracje świąteczne

Przygotowanie

Krok 1

Miód włożyć do garnka, podgrzać, wymieszać z przyprawą do pierników. Śmietanę wymieszać z sodą. Jajka z cukrem ubić jak na biszkopt. 2 szklanki mąki wymieszać z kakao, posiekać z 10 dag masła. Następnie stopniowo dodawać ⅔ miodu, śmietany i masy jajecznej. Zagnieść gładkie ciasto.



Krok 2

1 szklankę mąki posiekać z 5 dag masła, połączyć z pozostałym miodem, śmietaną i masą jajeczną, zagnieść jasne ciasto.



Krok 3

Przygotować foremki o różnej wielkości. Oddzielnie rozwałkować ciasta i wykrawać ciasteczka. Na ciemny spód kłaść mniejszy jasny wzorek. Spód małego ciasteczka posmarować białkiem, żeby łatwo się przykleiło. Pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć na około 10 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.



Krok 4

Przygotowujemy lukier. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny.



Krok 5

Przygotowujemy polewę . Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietanką.



Krok 6

Upieczone, zimne pierniczki polukrować i ozdobić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.