Dwukolorowe pierniczki

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek,

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek,

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 20 g miodu
  • 15 dag masła Łaciate
  • 3 jajka
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 100-120 ml śmietany Łaciata 30%
  • ⅓ szkl. cukru
  • 1 białko

Dodatkowo:

  • 15 dag cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 5 dag czekolady deserowej
  • 1 łyżka śmietanki Łaciata 30%
  • Dekoracje świąteczne

Przygotowanie

Krok 1
Miód włożyć do garnka, podgrzać, wymieszać z przyprawą do pierników. Śmietanę wymieszać z sodą. Jajka z cukrem ubić jak na biszkopt. 2 szklanki mąki wymieszać z kakao, posiekać z 10 dag masła. Następnie stopniowo dodawać ⅔ miodu, śmietany i masy jajecznej. Zagnieść gładkie ciasto.  

Krok 2
1 szklankę mąki posiekać z 5 dag masła, połączyć z pozostałym miodem, śmietaną i masą jajeczną, zagnieść jasne ciasto.  

Krok 3
Przygotować foremki o różnej wielkości. Oddzielnie rozwałkować ciasta i wykrawać ciasteczka. Na ciemny spód kłaść mniejszy jasny wzorek. Spód małego ciasteczka posmarować białkiem, żeby łatwo się przykleiło. Pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć na około 10 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.  

Krok 4
Przygotowujemy lukier. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny.  

Krok 5
Przygotowujemy polewę . Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietanką.  

Krok 6
Upieczone, zimne pierniczki polukrować i ozdobić.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis