Zupa fasolowa z warzywami na żeberkach

Zupa fasolowa z warzywami na żeberkach to smaczne danie. Wyśmienitego smaku nadają jej wędzone żeberka. Zupa nadaje się na niedzielny obiad, jak również na ważne okoliczności.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 250 g fasoli białej
  • - 230 g wędzonych żeberek wieprzowych
  • - 1 papryczka chili
  • - 1 marchew
  • - 1 pietruszka
  • - 2 liście laurowe
  • - 1 łyżka mąki
  • - 2 łyżki smalcu
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Fasolę dodajemy do wody i pozostawiamy ją na noc. Na drugi dzień wylewamy wodę i dodajemy świeżą. Gotujemy, aż fasola będzie miękka.



Krok 2

Do garnka dodajemy żeberka razem z liśćmi laurowymi i gotujemy. Po ok. 30 minutach dodajemy obraną i pokrojoną w paski marchewkę oraz pietruszkę, a także papryczkę chili.



Krok 3

Miękkie mięso wyjmujemy z wywaru, usuwamy kości i ponownie dodajemy do zupy. Z mąki i smalcu robimy zasmażkę, którą następnie dodajemy do zupy.



Krok 4 

Gotujemy przez chwilę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.