Zupa fasolowa z warzywami na żeberkach to smaczne danie. Wyśmienitego smaku nadają jej wędzone żeberka. Zupa nadaje się na niedzielny obiad, jak również na ważne okoliczności.
Danie: Zupy
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Fasolę dodajemy do wody i pozostawiamy ją na noc. Na drugi dzień wylewamy wodę i dodajemy świeżą. Gotujemy, aż fasola będzie miękka.
Do garnka dodajemy żeberka razem z liśćmi laurowymi i gotujemy. Po ok. 30 minutach dodajemy obraną i pokrojoną w paski marchewkę oraz pietruszkę, a także papryczkę chili.
Miękkie mięso wyjmujemy z wywaru, usuwamy kości i ponownie dodajemy do zupy. Z mąki i smalcu robimy zasmażkę, którą następnie dodajemy do zupy.
Gotujemy przez chwilę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodaj komentarz