Ciasto a'la snikers

Autor:

agatab

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • Składniki na blachę o wymiarach 22x30 cm:
  • 180 g krakersów słonych
  • 400 g herbatników maślanych
  • 150 g orzeszków ziemnych solonych
  • 400 g śmietanki 36 % łaciata + 2 łyżki cukru pudru
  • galaretka cytrynowa + 1/2 szklanki gorącej wody
  • 400 g masy krówkowej kajmakowej (około 3 łyżki odkładamy do dekoracji)
  • KREM:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 litra mleka Łaciate
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

KREM: Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, by miało temperaturę pokojową. Jajka wbijamy do garnka, ubijamy z cukrem (aż zbieleją). Do ubitych dodajemy mąki i jeszcze chwilę ubijamy. Mleko gotujemy, wlewamy stopniowo do ubitych jajek i chwilę miksujemy. Następnie gotujemy budyń, często mieszając. Studzimy. Masło ucieramy mikserem, dodajemy stopniowo po łyżce kremu i cały czas miksujemy aż powstanie krem (do kremu możemy dodać kilka kropli aromatu waniliowego lub cytrynowego). Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Śmietankę (około 3 łyżki odkładamy do dekoracji) ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki dodajemy po łyżce tężejącej galaretki, ubijamy. Orzeszki rozdrabniamy w blenderze kielichowym. Odłożoną masę krówkową przekładamy do garnuszka, dodajemy śmietankę (3 łyżki) i chwilę razem podgrzewamy, studzimy, robimy kleksy na wierzchu ciasta. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy kolejno: herbatniki – masa krówkowa 1/2 – orzeszki ziemne 4 łyżki – krakersy – masa budyniowa 1/2 – herbatniki – masa krówkowa (pozostała) – orzeszki ziemne 4 łyżki – krakersy – krem budyniowy (pozostały) – herbatniki – bita śmietana – orzeszki ziemne (pozostałe) – kleksy z masy krówkowej Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.