Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
KREM: Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, by miało temperaturę pokojową. Jajka wbijamy do garnka, ubijamy z cukrem (aż zbieleją). Do ubitych dodajemy mąki i jeszcze chwilę ubijamy. Mleko gotujemy, wlewamy stopniowo do ubitych jajek i chwilę miksujemy. Następnie gotujemy budyń, często mieszając. Studzimy. Masło ucieramy mikserem, dodajemy stopniowo po łyżce kremu i cały czas miksujemy aż powstanie krem (do kremu możemy dodać kilka kropli aromatu waniliowego lub cytrynowego). Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Śmietankę (około 3 łyżki odkładamy do dekoracji) ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki dodajemy po łyżce tężejącej galaretki, ubijamy. Orzeszki rozdrabniamy w blenderze kielichowym. Odłożoną masę krówkową przekładamy do garnuszka, dodajemy śmietankę (3 łyżki) i chwilę razem podgrzewamy, studzimy, robimy kleksy na wierzchu ciasta. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy kolejno: herbatniki – masa krówkowa 1/2 – orzeszki ziemne 4 łyżki – krakersy – masa budyniowa 1/2 – herbatniki – masa krówkowa (pozostała) – orzeszki ziemne 4 łyżki – krakersy – krem budyniowy (pozostały) – herbatniki – bita śmietana – orzeszki ziemne (pozostałe) – kleksy z masy krówkowej Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Dodaj komentarz