Szarpana wieprzowina po portugalsku

Szarpana wołowina zazwyczaj podawana jest w sosie barbecue. My mamy jednak dla Ciebie zupełnie inną wersję tego dania - prosto z Portugalii!

Szarpana wieprzowina po portugalsku to pikantne danie często podawane na dużych rodzinnych przyjęciach. Tradycją jest, że każdy członek rodziny dodaje do niej własne, ulubione dodatki, które odzwierciedlają jego preferencje smakowe.

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,8 kg pieczeń z łopatki wieprzowej bez kości
  • 1 ½ szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka papryki
  • 2 ½ łyżeczki płatków czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 duża cebula
  • ½ szklanki wody
  • 12 bułek
  • szczypiorek

Przygotowanie

Krok 1

Mięso umyj i pokrój na 5 cm kawałki. Przełóż do miski. Dodaj wino, posiekany czosnek, liście laurowe, paprykę, sól, pokruszone płatki czerwonej papryki i cynamon. Wymieszaj. Przykryj i wstaw na noc do lodówki.



Krok 2

Przełóż mięso i marynatę do garnka. Dodaj wodę i posiekaną cebulę. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 6-8 godzin lub do momentu, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie wyjmij liście laurowe i powstały na wierzchu tłuszcz. Mięso rozdrobnij 2 widelcami.



Krok 3

Szarpaną wieprzowinę podawaj w bułkach z ulubionymi dodatkami i dipem śmietanowym. Posyp świeżym, posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!



Wskazówki

Zamiast wina możesz dodać bulion z kurczaka.

To danie możesz również przygotować z mieszanki mięs - wołowiny i wieprzowiny.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.