Szarpana wołowina zazwyczaj podawana jest w sosie barbecue. My mamy jednak dla Ciebie zupełnie inną wersję tego dania - prosto z Portugalii!
Szarpana wieprzowina po portugalsku to pikantne danie często podawane na dużych rodzinnych przyjęciach. Tradycją jest, że każdy członek rodziny dodaje do niej własne, ulubione dodatki, które odzwierciedlają jego preferencje smakowe.
Danie: Obiad
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Mięso umyj i pokrój na 5 cm kawałki. Przełóż do miski. Dodaj wino, posiekany czosnek, liście laurowe, paprykę, sól, pokruszone płatki czerwonej papryki i cynamon. Wymieszaj. Przykryj i wstaw na noc do lodówki.
Przełóż mięso i marynatę do garnka. Dodaj wodę i posiekaną cebulę. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 6-8 godzin lub do momentu, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie wyjmij liście laurowe i powstały na wierzchu tłuszcz. Mięso rozdrobnij 2 widelcami.
Szarpaną wieprzowinę podawaj w bułkach z ulubionymi dodatkami i dipem śmietanowym. Posyp świeżym, posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Zamiast wina możesz dodać bulion z kurczaka.
To danie możesz również przygotować z mieszanki mięs - wołowiny i wieprzowiny.
Dodaj komentarz