Zupa grochowa z ciecierzycy to typowa zupa zimowa. Gęsta i pożywna. W odróżnieniu od klasycznej grochówki groch zastąpiła tym razem z powodzeniem ciecierzyca. Smakiem przypomina tradycyjną grochówkę, jednak jest zdecydowanie delikatniejsza.
Danie: Zupy
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Seler
Moczymy w wodzie ziarna cigrochecierzycy i pozostawiamy je w niej na noc.
Osączoną ciecierzycę zalewamy świeżą wodą i gotujemy razem z pokrojonym na mniejsze kawałki boczkiem, do uzyskania przez ciecierzycę miękkości.
Obieramy warzywa, kroimy w kostkę i dodajemy do ciecierzycy z boczkiem. Dodajemy również liście laurowe, lubczyk i ziele angielskie. Gotujemy przez 20 minut.
Kiełbasę kroimy na mniejsze części i lekko podsmażamy na patelni. Dodajemy kiełbasę do zupy, przyprawiamy całość do smaku. Dekorujemy lubczykiem.
Dodaj komentarz