Zupa grochowa z pieczarkami

Zupa grochowa z pieczarkami to pyszne danie, szczególnie polecane dla osób, które lubią grzyby, a w szczególności pieczarki. Tanie, smaczne i sycące. Polecane na obiad lub ciepłą kolację.

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 300 g łupanego grochu
  • - 150 g pieczarek
  • - 200 g boczku wędzonego
  • - 1 cebula
  • - 1 pietruszka
  • - 1 por
  • - 3 ziemniaki
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 4 kulki ziela angielskiego
  • - 2 liście laurowe
  • - 2 l wody
  • - 1 natka pietruszki
  • - 3 łyżki masła

Przygotowanie

Krok 1

Pieczarki myjemy, kroimy w dość cienkie plastry i podsmażamy na maśle ok. 15 minut.



Krok 2

Myjemy groch, zalewamy wodą, gotujemy i dodajemy obrane i pokrojone w kostkę lub talarki warzywa (oprócz ziemniaków). Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie.



Krok 3

Do wywaru dodajemy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę i gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy pieczarki.



Krok 4

Boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy krótko na patelni. Następnie dodajemy do zupy i gotujemy całość jeszcze przez 10 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę przyozdabiamy posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.