Zupa grochowa z pieczarkami to pyszne danie, szczególnie polecane dla osób, które lubią grzyby, a w szczególności pieczarki. Tanie, smaczne i sycące. Polecane na obiad lub ciepłą kolację.
Danie: Zupy
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Pieczarki myjemy, kroimy w dość cienkie plastry i podsmażamy na maśle ok. 15 minut.
Myjemy groch, zalewamy wodą, gotujemy i dodajemy obrane i pokrojone w kostkę lub talarki warzywa (oprócz ziemniaków). Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Do wywaru dodajemy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę i gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy pieczarki.
Boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy krótko na patelni. Następnie dodajemy do zupy i gotujemy całość jeszcze przez 10 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę przyozdabiamy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj komentarz