Schab w sosie własnym z ziemniakami i warzywami

Pyszne danie obiadowe dla całej rodziny - idealne na niedzielny, wspólny posiłek. Proste w przygotowaniu i efektowne - z pewnością posmakuje domownikom.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 kg kawałek schabu wieprzowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka curry
  • 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego
  • 3 łyżki śmietanki Łaciatej 12%
  • 1 łyżeczka mąki
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 koper
  • 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw

Przygotowanie

Krok 1

Schab myjemy i osuszamy. Mieszamy wszystkie składniki marynaty (ząbki czosnku przeciskamy przez praskę). Schab nacieramy dokładnie marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.



Krok 2

Kolejnego dnia przekładamy schab do naczynia żaroodpornego. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Dolewamy bulion, przykrywamy. Pieczemy w temperaturze 190°C przez ok. 2,5 godziny.



Krok 3

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Mieszankę warzywną gotujemy. Schab przekładamy na talerz, sos przelewamy do rondelka, podgrzewamy i zagęszczamy śmietanką Łaciatą wymieszaną z mąką.



Krok 4

Schab kroimy na plasterki i podajemy z sosem, ziemniakami posypanymi koperkiem i warzywami.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Patrycja Lesiak

Opublikowany: 2017-12-11 16:44:00

Chyba muszę wypróbować ;)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.