Zupa kalafiorowa na żeberkach

Zupa kalafiorowa na żeberkach to pyszne danie, które swój wyśmienity aromat zawdzięcza wywarowi z żeberek. Prosta, tania zupa, polecana na obiady i różne uroczystości.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kalafior
  • - 1 brokuł
  • - 1 marchewka
  • - 3 ziemniaki
  • - 1 natka pietruszki
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • - 6 żeberek
  • - 2 l wody
  • - 1 łyżka soli
  • - 2 liście laurowe
  • - 3 kulki ziela angielskiego

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy wywar: żeberka wrzucamy do osolonej wody i gotujemy przez ok. 1,5 godziny. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.



Krok 2

Kalafior i brokuł dzielimy na mniejsze części, ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w kostkę. Następnie warzywa dodajemy do wywaru i gotujemy do czasu, aż wszystkie zmiękną.



Krok 3

W trakcie gotowania doprawiamy do smaku solą, ziołami prowansalskimi i pieprzem. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.