Fasolka z kukurydzą

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 25 dag fasoli Jaś
  • 40 dag kiełbasy cienkiej
  • 20 dag fasoli szparagowej
  • 1 szkl. kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 15-20 dag boczku wędzonego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Papryka mielona ostra
  • Sól, cukier, pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Umytą fasolę zalać wodą na całą noc. Następnego dnia zmienić wodę i gotować.





Krok 2

Na patelni wytopić pokrojony w kostkę boczek, dodać posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie wsypać pokrojoną w pół krążki kiełbasę i podsmażyć.





Krok 3

Do półmiękkiej fasoli dodać podsmażoną wędlinę, i gotować do miękkości.





Krok 4

Na tłuszczu po smażeniu wędliny poddusić koncentrat pomidorowy, połączyć z fasolą, wymieszać.





Krok 5

Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie, osączyć pokroić. Kukurydzę osączyć z zalewy, dodać do fasoli, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, zagotować.





Wskazówki

Zamiast suchej fasoli Jaś można wykorzystać białą fasolę z puszki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.