Zupa krem serowo-brokułowa

Przepyszna zupa serowo-brokułowa, której nie trzeba nikomu przedstawiać. Kto raz jej spróbuje, będzie powracał do tego przepisu bardzo często. Idealna na jesienne i zimowe obiady.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 150 g sera pleśniowego
  • 1 kostka sera topionego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki masła Łaciate
  • ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 18%
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 pęczek koperku

Przygotowanie

Krok 1

Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Brokuł dzielimy na małe różyczki.



Krok 2

Cebulę z czosnkiem obsmażamy na maśle, dodajemy marchewkę, pietruszkę i brokuł. Chwilę podsmażamy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, przyprawiamy i dusimy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy ser pleśniowy, serek topiony i śmietankę Łaciatą. Mieszamy i podgrzewamy, aż sery się rozpuszczą i całość ładnie się połączy.



Krok 3

Dodajemy drobno posiekany koperek i wszystko blendujemy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.