Tarta z masą orzechową i karmelem

Bardzo słodka i sycąca tarta. Pyszny deser, który dodatkowo wygląda bardzo efektownie. Jeśli szykujesz przyjęcie, nie może jej zabraknąć na stole.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • - 200 g mąki
  • - 100 g masła
  • - 100 g cukru kryształu lub pudru
  • - 1 jajko

Masa orzechowa

  • - 100 g obranych orzechów włoskich
  • - 100 g migdałów
  • - 65 g jogurtu greckiego
  • - 30 g cukru kryształu
  • - 1 jajko

Wierzch

  • - około 100g połówek orzechów włoskich
  • - 100 g np. migdałów albo orzechów nerkowca
  • - 125 g cukru kryształu na karmel
  • - 70 ml Śmietanki Łaciatej 30% (do karmelu)

Dodatkowo

  • - 100 g ryżu suchego

Przygotowanie

Krok 1

Składniki na ciasto wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około godzinę.



Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i oblepiamy nim formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i na to możemy wsypać np. ryż, aby było obciążenie. Jak piekarnik będzie nagrzany, wkładamy ciasto na około 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier do pieczenia i pieczemy jeszcze przez 5 minut. Wyjmujemy ciasto i studzimy. Piekarnika nie wyłączamy.



Krok 3

Przygotowujemy masę orzechową. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy je z jogurtem, cukrem i jajkiem. Masę wykładamy na przestudzone ciasto i wkładamy do piekarnika na 10 minut.



Krok 4

Po upieczeniu wyjmujemy. Posypujemy wierzch pokrojonymi orzechami. Robimy karmel. Do małego, szerokiego garnka wsypujemy cukier i podgrzewamy. Jak się rozpuści dodajemy śmietankę Łaciatą bardzo powoli, cały czas energicznie mieszając. Po dokładnym wymieszaniu ze śmietanka Łaciatą nie gotujemy za długo, aby karmel pozostał lejący. Wylewamy karmel na tarte. Zostawiamy do ostygnięcia.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.