Bardzo słodka i sycąca tarta. Pyszny deser, który dodatkowo wygląda bardzo efektownie. Jeśli szykujesz przyjęcie, nie może jej zabraknąć na stole.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Ze śmietanką
Składniki na ciasto wyrabiamy na gładką masę. Uformuj z niego kulę i włóż do lodówki na około godzinę.
Piekarnik nagrzej do 180°C. Ciasto wyjmij z lodówki i oblep nim formę do tarty. Spód nakłuj widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i na to możesz wsypać np. ryż, aby nadać ciastu obciążenie. Gdy piekarnik będzie nagrzany, włóż do niego ciasto na około 20 minut. Po tym czasie zdejmij papier do pieczenia i piecz jeszcze przez 5 minut. Wyjmij ciasto i ostudź. Piekarnika nie wyłączaj.
Przygotuj masę orzechową: Orzechy pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj je z jogurtem, cukrem i jajkiem. Masę wyłóż na przestudzone ciasto i włóż do piekarnika na 10 minut.
Po upieczeniu wyjmij. Posyp wierzch pokrojonymi orzechami.
Zrób karmel: Do małego, szerokiego garnka wsyp cukier i podgrzej. Jak się rozpuści dodaj bardzo powoli śmietankę, cały czas energicznie mieszając. Po dokładnym wymieszaniu nie gotujemy za długo, aby karmel pozostał lejący. Wylej karmel na tartę. Zostaw do ostygnięcia. Smacznego!
Dodaj komentarz