Ciasto salceson z jabłkami

Szybkie ciasto, które w prosty sposób przygotujesz w swoim domu. Praktycznie samo się robi. Jest wilgotne i słodkie.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 15

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 15

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 280 g mąki pszennej
  • - 180 g masła
  • - 150 g drobnego cukru
  • - 3 jajka
  • - 1 łyżka cynamonu
  • - 1 łyżka kakao
  • - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • - 2/3 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • - 2-3 jabłka

Przygotowanie

Krok 1 

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę (np. keksówkę) wysmarować masłem i oprószyć mąką.



Krok 2 

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Masło roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Jabłka obieramy. Kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę.



Krok 3

W misce jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać roztopione i ostudzone masło, wymieszać.



Krok 4

Mąkę wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao i cynamonem. Następnie dodajemy suche składniki do miski z jajkami. Miksujemy na gładką masę.



Krok 5 

Dodajemy do ciasta pokrojone jabłka i mieszamy. Następnie wylewamy ciasto do formy. Wstawiamy do piekarnika na około 50-60 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.