Szybkie ciasto, które w prosty sposób przygotujesz w swoim domu. Praktycznie samo się robi. Jest wilgotne i słodkie.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 15
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę (np. keksówkę) wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Masło roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Jabłka obieramy. Kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę.
W misce jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać roztopione i ostudzone masło, wymieszać.
Mąkę wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao i cynamonem. Następnie dodajemy suche składniki do miski z jajkami. Miksujemy na gładką masę.
Dodajemy do ciasta pokrojone jabłka i mieszamy. Następnie wylewamy ciasto do formy. Wstawiamy do piekarnika na około 50-60 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
Dodaj komentarz