Okroszka – rosyjski chłodnik na kefirze

Okroszka to tradycyjny chłodnik wywodzący się z kuchni rosyjskiej. Składa się z warzyw, które łatwo można uprawiać w ogródku - rzodkiewkę, ogórki, koperek i cebulę dymkę. Taka zupa z pewnością przyniesie upragnione orzeźwienie w nadchodzące gorące, letnie dni.

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 700 ml kefiru Milko
  • 300 ml jogurtu greckiego Mlekpol
  • 2 duże ziemniaki
  • 300 g ugotowanego wcześniej lub usmażonego filetu z kurczaka
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku
  • 6 ogórków gruntowych
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • musztarda

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki ugotować w mundurkach i ostudzić. Następnie obrać i pokroić w kostkę.



Krok 2

Jajka ugotować na twardo. Dymkę i koperek posiekać. Część odłożyć do dekoracji. Ogórka obrać i pokroić w paseczki, tak samo rzodkiewkę.



Krok 3

Jajka pokroić na ćwiartki.



Krok 4

Kurczaka pokroić w paseczki. Umieścić go w garnku razem z kefirem, jogurtem, ziemniakami, ogórkami, rzodkiewką, koperkiem oraz dymką i dokładnie wymieszać.



Krok 5

Dodać sok z cytryny, posolić i popieprzyć do smaku.



Krok 6

Chłodnik nalać do talerzy i serwować posypany koperkiem i szczypiorkiem oraz z ćwiartką jajka. Podawać z miseczką musztardy. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.