Okroszka to tradycyjny chłodnik wywodzący się z kuchni rosyjskiej. Składa się z warzyw, które łatwo można uprawiać w ogródku - rzodkiewkę, ogórki, koperek i cebulę dymkę. Taka zupa z pewnością przyniesie upragnione orzeźwienie w nadchodzące gorące, letnie dni.
Danie: Zupy, Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ziemniaki ugotować w mundurkach i ostudzić. Następnie obrać i pokroić w kostkę.
Jajka ugotować na twardo. Dymkę i koperek posiekać. Część odłożyć do dekoracji. Ogórka obrać i pokroić w paseczki, tak samo rzodkiewkę.
Jajka pokroić na ćwiartki.
Kurczaka pokroić w paseczki. Umieścić go w garnku razem z kefirem, jogurtem, ziemniakami, ogórkami, rzodkiewką, koperkiem oraz dymką i dokładnie wymieszać.
Dodać sok z cytryny, posolić i popieprzyć do smaku.
Chłodnik nalać do talerzy i serwować posypany koperkiem i szczypiorkiem oraz z ćwiartką jajka. Podawać z miseczką musztardy. Smacznego!
Dodaj komentarz