Tort Sachera

Spodziewasz się gości i planujesz podać im wyjątkowy deser? Koniecznie sięgnij po ten przepis! Zadowoli najwybredniejszego gościa.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 120 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 150 g miękkiego masła Łaciate
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 250 g dżemu morelowego

Polewa:

  • 220 g czekolady gorzkiej
  • 200 g Śmietanki Łaciatej 36%

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Przygotowujemy tortownice i wykładamy ją papierem do pieczenia.



Krok 2

Przygotowujemy ciasto. Białka ubijamy na sztywno. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy do niej masło, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy cukier puder oraz żółtka i całość dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy. Na koniec delikatnie do masy dodajemy ubite białka i mieszamy szpatułką. Przelewamy ciasto do tortownicy.



Krok 3

Gotowe ciasto pieczemy 30-40 minut.



Krok 4

Przygotowujemy polewę. Czekoladę dzielimy na małe kawałki. Umieszczamy ją w garnuszku i dodajemy śmietankę Łaciatą. Podgrzewamy całość na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści.



Krok 5

Upieczony tort przecinamy poziomo w 2 lub 3 miejscach. Smarujemy jedną warstwę ciasta dżemem. A drugą polewą czekoladową. Wierzch gotowego tortu smarujemy również polewą. Ciasto schładzamy przed podaniem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.