Spodziewasz się gości i planujesz podać im wyjątkowy deser? Koniecznie sięgnij po ten przepis! Zadowoli najwybredniejszego gościa.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Przygotowujemy tortownice i wykładamy ją papierem do pieczenia.
Przygotowujemy ciasto. Białka ubijamy na sztywno. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy do niej masło, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy cukier puder oraz żółtka i całość dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy. Na koniec delikatnie do masy dodajemy ubite białka i mieszamy szpatułką. Przelewamy ciasto do tortownicy.
Gotowe ciasto pieczemy 30-40 minut.
Przygotowujemy polewę. Czekoladę dzielimy na małe kawałki. Umieszczamy ją w garnuszku i dodajemy śmietankę Łaciatą. Podgrzewamy całość na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści.
Upieczony tort przecinamy poziomo w 2 lub 3 miejscach. Smarujemy jedną warstwę ciasta dżemem. A drugą polewą czekoladową. Wierzch gotowego tortu smarujemy również polewą. Ciasto schładzamy przed podaniem.
Dodaj komentarz