Papryka i marchewka to bardzo ciekawe połączenie smakowe. Zwłaszcza kiedy są wcześniej upieczone. Zupa polecana zarówno na co dzień, jak i od święta – w każdej sytuacji sprawdzi się idealnie.
Danie: Zupy
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Wegetariańskie
Fit
Paprykę dokładnie myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Marchewki obieramy i kroimy w ćwiartki. Warzywa smarujemy oliwą, posypujemy ziołami prowansalskimi i wstawiamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na ok. 30 minut.
Po tym czasie dodajemy zawinięte w folię aluminiową ząbki czosnku. Pieczemy jeszcze 15 minut, po czym wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim paprykę i marchewkę jeszcze na 30 minut.
Ściągamy skórkę z papryki. Paprykę i marchewkę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i całość zalewamy bulionem. Dodajemy kukurydzę, natkę pietruszki i sól, a następnie gotujemy ok. 15 minut. Blendujemy.
Przed podaniem można zupę dodatkowo polać oliwą z oliwek i posypać szczypiorkiem.
Dodaj komentarz