Zupa krem z pieczonej papryki i marchewki

Papryka i marchewka to bardzo ciekawe połączenie smakowe. Zwłaszcza kiedy są wcześniej upieczone. Zupa polecana zarówno na co dzień, jak i od święta – w każdej sytuacji sprawdzi się idealnie.

Danie: Zupy

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Fit

Danie: Zupy

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 czerwone papryki
  • - 4 marchewki
  • - ½ puszki kukurydzy
  • - 1 główka czosnku
  • - 1 pęczek natki pietruszki
  • - 4 łyżki oliwy
  • - 1 łyżka ziół prowansalskich
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 2 szklanki naturalnego bulionu warzywnego

Przygotowanie

Krok 1

Paprykę dokładnie myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Marchewki obieramy i kroimy w ćwiartki. Warzywa smarujemy oliwą, posypujemy ziołami prowansalskimi i wstawiamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na ok. 30 minut.



Krok 2

Po tym czasie dodajemy zawinięte w folię aluminiową ząbki czosnku. Pieczemy jeszcze 15 minut, po czym wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim paprykę i marchewkę jeszcze na 30 minut.



Krok 3

Ściągamy skórkę z papryki. Paprykę i marchewkę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i całość zalewamy bulionem. Dodajemy kukurydzę, natkę pietruszki i sól, a następnie gotujemy ok. 15 minut. Blendujemy.



Wskazówki

Przed podaniem można zupę dodatkowo polać oliwą z oliwek i posypać szczypiorkiem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.