Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów

Pięknie prezentuje się na talerzu i niesamowicie smakuje. Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów to pozycja, którą z czystym sumieniem możemy podać nawet podczas ważnych uroczystości. Z pewnością zachwyci gości.

Danie: Zupy

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Danie: Zupy

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 czerwone papryki
  • - 4 pomidory
  • - ½ puszki kukurydzy
  • - ½ kostki sera feta
  • - 1 główka czosnku
  • - garść świeżego tymianku
  • - 4 łyżki oliwy
  • - 1 łyżka ziół prowansalskich
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 2 szklanki naturalnego bulionu warzywnego

Przygotowanie

Krok 1

Paprykę i pomidory dokładnie myjemy, smarujemy oliwą, posypujemy ziołami prowansalskimi i wstawiamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 30 minut.



Krok 2

Po tym czasie dodajemy zawinięte w folię aluminiową ząbki czosnku i tymianek. Pieczemy jeszcze 15 minut, po czym wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim paprykę i pomidory jeszcze na 30 minut.



Krok 3

Ściągamy skórkę z pomidorów i papryki, z papryki ponadto usuwamy gniazda nasienne. Pomidory i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Całą zawartość naczynia żaroodpornego przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy ok. 15 minut.



Krok 4

Blendujemy. Podajemy z kukurydzą i pokruszonym serem feta.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.