Pięknie prezentuje się na talerzu i niesamowicie smakuje. Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów to pozycja, którą z czystym sumieniem możemy podać nawet podczas ważnych uroczystości. Z pewnością zachwyci gości.
Danie: Zupy
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Paprykę i pomidory dokładnie myjemy, smarujemy oliwą, posypujemy ziołami prowansalskimi i wstawiamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 30 minut.
Po tym czasie dodajemy zawinięte w folię aluminiową ząbki czosnku i tymianek. Pieczemy jeszcze 15 minut, po czym wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim paprykę i pomidory jeszcze na 30 minut.
Ściągamy skórkę z pomidorów i papryki, z papryki ponadto usuwamy gniazda nasienne. Pomidory i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Całą zawartość naczynia żaroodpornego przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy ok. 15 minut.
Blendujemy. Podajemy z kukurydzą i pokruszonym serem feta.
Dodaj komentarz