Zupa z ogórków kiszonych z gałką muszkatołową i imbirem to bardzo smaczne i rozgrzewające danie. Polecane jest na każdą okazję i każdą porę roku.
Danie: Zupy
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ogórki kiszone ścieramy na tarce o grubych oczkach (wodę z ogórków zostawiamy na później).
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Marchewkę obieramy i drobno kroimy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek, marchewkę i ziemniaki razem z ogórkami wrzucamy do garnka z częścią wywaru i dusimy do miękkości. Następnie wlewamy pozostały wywar razem z wodą, która pozostała po ogórkach.
Ścieramy imbir i razem z gałką muszkatołową i pieprzem dodajemy do zupy. Mieszamy i gotujemy przez chwilę. Danie możemy podać np. z grzankami.
Dodaj komentarz