Dyniowa potrawka

Autor:

RoseAnne

Danie: Zupy, Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Zupy, Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 1 dynia (ok. 2 kg) ,
  • 40 dag ziemniaków
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 dag mielonego mięsa
  • 50 dag piersi z indyka
  • sól, pieprz
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 0,25 l skondensowanego mleka bez cukru
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

Krok 1

Z dyni wydrążyć miąższ, oczyścić z pestek, pokroić w grubą kostkę. Obrane ziemniaki i cukinię pokroić w kawałeczki. Czosnek i cebulę drobno posiekać.



Krok 2

Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić mięso mielone. Doprawić pieprzem, solą i majerankiem. Mięso z piersi indyka pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanej patelni, doprawić cynamonem. Mięso przełożyć do garnka. Dodać czosnek, cebulę i ziemniaki. Wlać bulion.



Krok 3

Gdy zawrze, zmniejszyć płomień, gotować 10 minut. Dołożyć dynię oraz cukinię. Dusić razem 10 minut. Pod koniec wlać mleko. Podawać z grzankami czosnkowymi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.