Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę.
Ziemniaki, cebulę oraz marchewkę obrać i też pokroić w kostkę. W garnku zeszklić pokrojoną cebulę oraz pokrojony imbir i chili na 15 g masła. Dodać dynię, ziemniaki oraz marchew.
Smażyć ,co chwilę mieszając przez ok. 5 minut, zalać wrzątkiem. Dodać wszystkie przyprawy oraz pora i gotować do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie, ok. 20 minut.
Wyciągnąć ziele angielskie, listek laurowy i pora. Zmiksować resztę warzyw w blenderze, dodać resztą masła. Dolać sok z grejpfruta oraz cytryny, przemieszać i jeszcze chwilkę gotować.
W razie potrzeby dodać jeszcze trochę przypraw. Migdały uprażyć na suchej patelni i posypać nimi zupę.
Dodaj komentarz