Panierowane krewetki

Proste, szybkie danie, które nie tylko smakuje ale i wygląda! Krewetki panierowane nie mogą się nie udać – przepis nie wymaga wiele pracy, umiejętności i czasu – idealny na szybką kolację we dwoje.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Skorupiaki

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 0,5 kg surowych krewetek tygrysich
  • sok z 1 cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Panierka

  • 1 jajko
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Krok

Krewetki obieramy z pancerza (zostawiamy ogonek). Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Krewetki nacieramy czosnkiem, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Odstawiamy na godzinę.



Krok 2

Krewetki panierujemy obtaczając je kolejno w: mące, jajku, bułce tartej.



Krok 3

Smażymy na głębokim, rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.