Zupa dyniowa z morelami

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 600 g dyni hokkaido
  • 200 g moreli
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 szczypta mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta kurkumy
  • 100 g serka śmietankowego Łaciaty naturalny
  • 200 ml śmietanki UHT Łaciata 12%
  • 4 kromki pieczywa
  • olej
  • prażone płatki migdałów

Przygotowanie

Krok 1

Dynię, ziemniaki, cebulę i czosnek pokrój na mniejsze kawałki. Usmaż w nagrzanym garnku z odrobiną oleju, zaczynając od cebuli i czosnku. Następnie dodaj dynię i przypraw ją kurkumą. Dodaj ziemniaki, przesmaż chwilę, a potem zalej wszystko bulionem tak, aby było go trochę więcej niż warzyw.



Krok 2

Do zupy dodaj większość moreli i doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu, aż do miękkości warzyw.



Krok 3

Gotową zupę zblenduj, aż do powstania konsystencji zupy krem. Dopraw gałką muszkatołową. Dodaj śmietankę i wymieszaj.



Krok 4

Na patelni grillowej przygotuj grzanki. Pozostałe morele usmaż na patelni i dopraw mielonym cynamonem. Morele polej odrobiną syropu, w którym były przechowywane i krótko skarmelizuj.



Krok 5

Grzanki posmaruj obficie serkiem śmietankowym, a następnie nałóż na nie karmelizowane morele.



Krok 6

Zupę podawaj z prażonymi płatkami migdałów oraz grzankami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.