Dynię, ziemniaki, cebulę i czosnek pokrój na mniejsze kawałki. Usmaż w nagrzanym garnku z odrobiną oleju, zaczynając od cebuli i czosnku. Następnie dodaj dynię i przypraw ją kurkumą. Dodaj ziemniaki, przesmaż chwilę, a potem zalej wszystko bulionem tak, aby było go trochę więcej niż warzyw.
Do zupy dodaj większość moreli i doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu, aż do miękkości warzyw.
Gotową zupę zblenduj, aż do powstania konsystencji zupy krem. Dopraw gałką muszkatołową. Dodaj śmietankę i wymieszaj.
Na patelni grillowej przygotuj grzanki. Pozostałe morele usmaż na patelni i dopraw mielonym cynamonem. Morele polej odrobiną syropu, w którym były przechowywane i krótko skarmelizuj.
Grzanki posmaruj obficie serkiem śmietankowym, a następnie nałóż na nie karmelizowane morele.
Zupę podawaj z prażonymi płatkami migdałów oraz grzankami. Smacznego!
Dodaj komentarz