Zupa krem z zielonego groszku

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 1 cebula cukrowa - posiekana
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 szklanki zielonego groszku (świeżego)
  • 150 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • grzanki do podania
  • oliwa do podania
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

W garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulkę oraz czosnek przez ok. 5 min.



Krok 2

Dodaj oczyszczony groszek, wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem przez ok. 20 min (do miękkości groszku).



Krok 3

Zmiksuj przy pomocy blendera na puree, dodaj śmietankę i dopraw solą oraz pieprzem. Podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Zupę krem podawaj z grzankami, dodatkowym kleksem śmietanki oraz oliwy. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.