Kura w sosie

Smaczna odmiana gotowanego kurczaka w sosie. Lekko pikantna, co zawdzięcza dodatkowi chrzanu. Polecana jako danie obiadowe z ziemniakami lub makaronem.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kura
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 250 ml śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Krok 1

Kurę lub kurczaka dokładnie myjemy, suszymy i kroimy na porcje. Wkładamy do osolonej wody i gotujemy kurę 30 minut, a kurczaka 15 minut.



Krok 2

Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i gotujemy kolejne 20 minut.



Krok 3

Mąkę rozprowadzamy w mleku i gotujemy w rondelku, dodając chrzan. Dodajemy do gotującego się kurczaka.



Krok 4

Gotujemy jeszcze 15 minut, a następnie dodajemy śmietankę Łaciatą i doprowadzamy do wrzenia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.