Zupa krem z zielonych szparagów

Zupa krem z zielonych szparagów to propozycja na pyszny, zdrowy obiad w rodzinnym gronie. Zupa jest bardzo łatwa w przygotowaniu – można ją przyrządzić w niecałą godzinę.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 pęczki zielonych szparagów
  • - 4 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • - 2 ziemniaki
  • - 3 łyżki masła klarowanego
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 cebula
  • - ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 12%
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • - garść listków bazylii

Przygotowanie

Krok 1

Szparagi myjemy i pozbywamy się stwardniałych części. Łodygi kroimy na mniejsze kawałki, odcinamy główki i odstawiamy je na bok. Czosnek i cebulę obieramy, drobno siekamy, po czym złocimy na maśle.



Krok 2

Do zeszklonej cebulki z czosnkiem dodajemy ziemniaki i całość chwilę podsmażamy. Dodajemy następnie łodyżki szparagów i podsmażamy jeszcze 5 minut. Całość przekładamy do garnka.



Krok 3

Do garnka dolewamy bulion, przyprawiamy, dodajemy zioła i główki szparagów i dusimy całość ok. 15 minut. Dodajemy śmietankę Łaciatą i całość blendujemy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.