Zupa krem z zielonych szparagów

5.00
Oceń przepis:
Czas

Do 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego

Składniki

Składniki:

- 2 pęczki zielonych szparagów

- 4 szklanki naturalnego bulionu warzywnego

- 2 ziemniaki

- 3 łyżki masła klarowanego

- 2 ząbki czosnku

- 1 cebula

- ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 12%

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka pieprzu

- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

- garść listków bazylii

Przygotowanie

Krok 1

  • Szparagi myjemy i pozbywamy się stwardniałych części. Łodygi kroimy na mniejsze kawałki, odcinamy główki i odstawiamy je na bok. Czosnek i cebulę obieramy, drobno siekamy, po czym złocimy na maśle.

Krok 2

  • Do zeszklonej cebulki z czosnkiem dodajemy ziemniaki i całość chwilę podsmażamy. Dodajemy następnie łodyżki szparagów i podsmażamy jeszcze 5 minut. Całość przekładamy do garnka.

Krok 3

  • Do garnka dolewamy bulion, przyprawiamy, dodajemy zioła i główki szparagów i dusimy całość ok. 15 minut. Dodajemy śmietankę Łaciatą i całość blendujemy.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0