Zupa krem z zielonych szparagów to propozycja na pyszny, zdrowy obiad w rodzinnym gronie. Zupa jest bardzo łatwa w przygotowaniu – można ją przyrządzić w niecałą godzinę.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Szparagi myjemy i pozbywamy się stwardniałych części. Łodygi kroimy na mniejsze kawałki, odcinamy główki i odstawiamy je na bok. Czosnek i cebulę obieramy, drobno siekamy, po czym złocimy na maśle.
Do zeszklonej cebulki z czosnkiem dodajemy ziemniaki i całość chwilę podsmażamy. Dodajemy następnie łodyżki szparagów i podsmażamy jeszcze 5 minut. Całość przekładamy do garnka.
Do garnka dolewamy bulion, przyprawiamy, dodajemy zioła i główki szparagów i dusimy całość ok. 15 minut. Dodajemy śmietankę Łaciatą i całość blendujemy.
Dodaj komentarz