Zupa krem z cukinii

Zielona, pyszna i zdrowa zupa z cukinii – pełna aromatu i smaku. Dodatek czosnku i gałki muszkatołowej nadaje jej niezwykłego wyrazu. Z pewnością posmakuje wszystkim domownikom.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 4 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • 2 ziemniaki
  • 3 łyżki masła Łaciate
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki Śmietanki Łaciatej 12%
  • 2 łyżki prażonych pestek dyni
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w kostkę i obsmażamy na maśle klarowanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę.



Krok 2

Cukinię z czosnkiem i cebulą przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy, pokrojone w kostkę ziemniaki i dusimy ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Blendujemy.



Krok 3

Przed podaniem dodajemy śmietankę Łaciatą i posypujemy prażonymi pestkami dyni.



Wskazówki

Pestki dyni prażymy na suchej patelni przez kilka minut, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliły.

Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-21 10:39:00

Świetny pomysł na podanie zupy :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.