Zielona, pyszna i zdrowa zupa z cukinii – pełna aromatu i smaku. Dodatek czosnku i gałki muszkatołowej nadaje jej niezwykłego wyrazu. Z pewnością posmakuje wszystkim domownikom.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w kostkę i obsmażamy na maśle klarowanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę.
Cukinię z czosnkiem i cebulą przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy, pokrojone w kostkę ziemniaki i dusimy ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Blendujemy.
Przed podaniem dodajemy śmietankę Łaciatą i posypujemy prażonymi pestkami dyni.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni przez kilka minut, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliły.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Niezapominajka
Opublikowany: 2018-01-21 10:39:00
Świetny pomysł na podanie zupy :)
Odpowiedz