Dyniowe pierogi z jabłkami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 35 dag mąki tortowej
  • ½ szkl. wody
  • ⅓ szkl. mleka Łaciate
  • ⅓ szkl. musu z pieczonej dyni
  • 1 łyżka masła Łaciate

Dodatkowo:

  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • Cukier
  • Masło Łaciate
  • Sól
  • Rodzynki

Przygotowanie

Krok 1

Wodę z mlekiem podgrzać, dodać mus z dyni i masło, wymieszać.



Krok 2

Mąkę przesiać, dodać odrobinę soli, połączyć z przygotowanymi płynnymi składnikami i zagnieść ciasto. Przykryć i pozostawić na kilkanaście minut.



Krok 3

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cynamonem i cukrem.



Krok 4

Ciasto rozwałkować, pokroić w prostokąty, na każdy kawałek ciasta ułożyć porcję jabłek, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Stopniowo wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, włożyć na talerze, polać smażonym masłem, posypać cukrem i rodzynkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.