Zupa-krem ziemniaczana

Autor:

Śnieżynka

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • 2 szkl. bulionu warzywnego
  • 3 szkl. rosołu
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka Łaciate
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • Grzanki

Przygotowanie

Krok 1

Bulion i rosół wlać do garnka, zagotować.



Krok 2

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wsypać do gorącego bulionu, ugotować do miękkości.



Krok 3

Na patelni rozgrzać smalec, wsypać mąkę, lekko zrumienić. Wymieszać z zimnym mlekiem, połączyć z zupą, zagotować, zmiksować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.



Krok 4

Podawać z grzankami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.