Gnocchi w sosie serowym

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 kg ziemniaków
  • 450 g mąki
  • 2 jajka roztrzepane
  • Sól

Dodatki:

  • 200 g sera żółtego
  • ⅓ szklanki mleka Łaciate
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 150 g twarożku śmietankowego
  • Pieprz
  • Zioła prowansalskie

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy jajka, sól oraz 250 g mąki. Zagniatamy masę.



Krok 2

Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką), zagniatamy i dodajemy stopniowo resztę mąki. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.



Krok 3

Gotujemy kluski w lekko osolonej wodzie przez 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.



Krok 4

W garnku umieszczamy ser, dodajemy twaróg oraz mleko, mieszamy. Podgrzewamy do momentu, aż sos będzie jednolity. Doprawiamy sos przyprawami. Następnie wrzucamy do niego ugotowane kluski i mieszamy delikatnie.



Wskazówki

Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.