Zupa łososiowa z boczkiem

W tej zupie łosoś połączony jest z boczkiem i warzywami. Jest to danie sycące i rozgrzewające. Najlepiej podawać je w chłodne, jesienne wieczory. Zdrowy łosoś i chrupiący boczek smakują tu rewelacyjnie.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 l naturalnego bulionu warzywnego
  • 400 g łososia wędzonego
  • 100 g boczku wędzonego
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 12%
  • 1 łyżka posiekanego kopru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy przez 10 minut. Cebulę kroimy drobno i smażymy na oleju, aż się zeszkli. Czosnek przeciskamy przez praskę i wraz z pokrojonym w plastry boczkiem smażymy przez 5 minut.



Krok 2

Gotujemy bulion warzywny. Dodajemy do niego łososia. Gotujemy przez kolejne 15 minut.



Krok 3

Do bulionu dodajemy cebulę, boczek z czosnkiem oraz ziemniaki. Odlewamy szklankę zupy i mieszamy ze śmietanką Łaciatą.



Krok 4 

Zahartowaną śmietankę Łaciatą wlewamy do zupy i mieszamy. Przyprawiamy do smaku. Przyozdabiamy posiekanym koperkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.