Zupa marchewkowo-ananasowa

Marchewka z ananasem nadaje tej zupie niezwykłego charakteru. Smaczna, sycąca, polecana na obiad dla całej rodziny i nie tylko. Posmakuje zwłaszcza dzieciom. Prosta i tania.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg marchewki
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 1 cebula
  • - 1 łyżka oleju kokosowego
  • - 2 szklanki soku ananasowego
  • - 1 łyżka soku z limonki
  • - 300 ml mleka kokosowego
  • - 4 szklanki wody
  • - garść liści bazylii

Przygotowanie

Krok 1

Na rozgrzanym na patelni oleju kokosowym szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojony drobno czosnek i smażymy jeszcze przez 3 minuty.



Krok 2

Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i umieszczamy w garnku razem z cebulą i czosnkiem. Dolewamy wodę i gotujemy na dużym ogniu.



Krok 3

Dodajemy sok ananasowy i gotujemy przez 15 minut do momentu, kiedy marchewka będzie miękka. Dodajemy również sok z limonki i mleko kokosowe. Całość miksujemy i gotujemy przez 10 minut.



Krok 4 

Zupę przyozdabiamy liśćmi bazylii.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.