Makaron z indykiem i suszonymi pomidorami

Suszone pomidory, aromatyczny szpinak. Indyk. Do tego makaron i aksamitny sos. Idealne połączenie, które sprawi, że będziesz chciał więcej!

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ piersi z indyka
  • 250 g makaronu penne
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szklanki suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oleju (zawartego w puszce z suszonymi pomidorami)
  • ½ opakowania liści szpinaku
  • ½ szklanki śmietanki Łaciatej 30%
  • ½ szklanki białego wina
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka bazylii

Przygotowanie

Krok 1

Gotujemy makaron al dente i odcedzamy.



Krok 2

Pierś z indyka myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, a następnie drobno siekamy. Suszone pomidory siekamy drobno.



Krok 3

Cebulę z czosnkiem szklimy na patelni na oleju z pomidorów, dodajemy pierś z indyka, szpinak i suszone pomidory. Chwilę podsmażamy.



Krok 4

Dodajemy białe wino i dusimy razem ok 5 minut. Dodajemy śmietankę Łaciatą i zagotowujemy, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.



Krok 5

Dodajemy makaron i dusimy 5 minut.



Wskazówki

Surowego, przyprawionego indyka najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin, aby “przeszedł” przyprawami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.